Loading...
 

Hogyan használjuk fel az anyagokat, szerszámokat és a teret

(úgy, hogy ezzel mindenki jól járjon)

A HW sarok facilitásainak megőrzése közös érdekünk. Az alábbiakban olvashatók a facilitások és a megőrzésük módja:

  • Kényelmes munkatér: fontos, hogy mindenki tudjon dolgozni ha akar és megtaláljon mindent, ha kell. Ezért a munka végeztével mindent a helyére kell rakni, az új dolgoknak új helyet kell keresni. A szemetet is el kell tüntetni.
  • Átláthatóság: fontos tudni, hogy a tárgyak szabadon felhasználhatóak-e, vagy bizonyos projekthez tartoznak. Ezért a projektekhez elkülönített tárgyakat a felső polcon tároljuk. Ezen kívül mindent feliratozni is kell.
  • Tanulás lehetősége: fontos, hogy bárki, bármilyen tudásszinten kapcsolódhasson a műhely munkájához és fejlődhessen. Az új emberek bekapcsolódását és megtanítását (velük való foglalkozást) magas prioritással kezeljük.
  • Szakmai integritás: fontos, hogy a műhellyel nem kapcsolatos tárgyak ne keveredjenek a hw sarok elemeivel, és a hibás/bizonytalan alkatrészek ne legyenek együtt a biztosan jókkal. Az is fontos, hogy egy alkatrész kategóriába ne kerüljenek másfajták. Sok alkatrészről önmagában meg se lehet állapítani, hogy micsoda, csak ha a megfelelő feliratú dobozban találjuk. Csak az pakoljon el, matasson, csináljon rendet a cuccok között, aki tudja mit csinál, és átlátja a tárgyak rendszerét is. Az is fontos, hogy szakmai tudatossággal közeledjünk a szerszámok, alkatrészek felé. Csak az vegye hasnálatba például a műszerész csípőfogót, aki tud vigyázni az élére. Vannak drága műszerek is, amelyeket nagyon könnyű kinyírni, és érzékeny alkatrészek is, amelyek hamar elszállhatnak. Ezekkel legyünk óvatosak.
  • Prototípus készítés: Fontos, hogy lehessen mindig különböző prototípusokat készíteni, áramköröket próbálni. Ehhez kellenek a szerszámok, próbapanel, de az alkatrészek is. A prototípus készítéshez sokféle, de fajtájából kevés darab alkatrész kell. Ezért ha a sokféléből valamilyen alkatrész elhasználódik, azt pótoljuk, hogy meglegyen a változatosság a prototípus készítéshez és a próbálgatáshoz. Pl. ha már nincs több nagyteljesítményű MOSFET-ünk, vagy az 1 kiloohmos ellenállásokból már csak 5 darab van, akkor írjuk fel, a beszerzendő alkatrészek közé, vagy szerezzük be. Ha elromlik vagy bizonytalanná válik egy alkatrész, ne tegyük vissza a jók közé, mert ezzel nagyon sokat szívhat az, aki építene valamit belőle. Az alkatrészek között vannak vadi újak és forrasztott lábúak is. A még nem forrasztott, hosszú lábúakat hagyjuk meg a prototípus panel számára, és amikor forrasztunk, akkor inkább a már forrasztottakat használjuk fel, mert a dugdosós próbapanelbe nehéz bedugni a már levágott vagy összeónozott lábú alkatrészeket.
  • Dokumentálás: Ha valami változás van, azt tegyük ki a wiki oldalakra és/vagy üzenjük meg a listán, hogy mindenkihez eljuthasson az info.
  • Nyitott projektek: tegyük lehetővé minden érdeklődő számára, hogy a projektekbe autonóm módon belefolyhassanak. Ezért minden projektet dokumentáljunk a wikin, és üzenjünk a többieknek a projektek előrehaladásáról, állapotáról a levlistán

Upcoming Events

No records to display