Loading...
 
A Független Magyar Tudásközpont (avagy H.A.C.K. - Hungarian Autonomous Center for Knowledge) egy budapesti hackerspace, melynek célja, hogy közösségi teret és infrastruktúrát biztosítson az alkotni vágyók számára ötleteik megvalósításához. 2009 végén a Fogasházban rendeztük be műhelyünket, majd 2012 áprilisának végén a Bástya utcába költöztünk át, ahol most már rendszeres, aktív közösségi élet zajlik.

Nézz be hozzánk!

Hackerspace


A hackerspace koncepció alapján több száz kreatív műhely működik sikeresen a világban. Bár a hacker kifejezés használata azt sugallhatja, hogy ezekben a műhelyekben fókusz az informatikai biztonságon van, azonban legtöbb hasonló intézményben a biokutatásokon át egészen a rakétakísérletekig minden bütykölhető dolgot megpiszkálnak. A koncepció merít az elmúlt évek szabad szoftveres fejlesztő-közösségek működési mintáiból. Ezek az online fejlesztői csoportok önkéntesen szerveződtek és dolgoztak olyan célokért mint a Linux, az Apache webszerver és több tízezer egyéb szoftveres megoldás. A sikeres külföldi példák azt mutatják, hogy ezen alapelvek mentén a hús-vér világban is működő, produktív és kreatív munka tud folyni.

Egy hackerspace-nek két fontos szereplője van: az állandó hely és a közösség. A közösség fenntartja és használja a helyet. A közösség a hely fenntartásán túl további közös és megosztott erőforrásokra is szert tehet, ilyenek a közös szerszámok, eszközök, tudás, infrastruktúra, szolgáltatások

Ha szeretnél többet megtudni a hackerspace-ekről, olvasd el vonatkozó oldalunkat

Upcoming Events

No records to display